Pinterest • The world’s catalogue of ideas

Explore Znam Tko, Predivna Pita and more!

Još jedan recept iz mamine bilježnice, ne znam tko je bila Ela, samo se sjećam da su uvijek krasili naš božićni stol. Mislim da je pravo vrijeme da ga podijelim sa vama :))

Dobro smo već zakoračili u veseli prosinac i s tim u sve prednovogodišnje zabave, večere i ostala slavlja. 🎉 Nadam se da sve te slastice i gozbe nisu ostavile svoj pečat v kojem kilogramu viška? Ja vjerujem u tebe i znam da nemaš tih problema te da ćemo zajedno odraditi sve vježbe izazova, je li tako? ;) Idemooo hrabro i bez izgovora do kraja izazova! (Y) Tko je sa mnom?!

Još jedan recept iz mamine bilježnice, ne znam tko je bila Ela, samo se sjećam da su uvijek krasili naš božićni stol. Mislim da je pravo vrijeme da ga podijelim sa vama :))

Ha neznam iskreno odakle mi recept, ali znam da je jako fin, osvježavajući i sočan, a tko nema mandarina može ga napraviti i sa narančom kao ja ovaj put.

Ne znam da li je tko ovako opsežno pisao o glutenu a da je dotaknuo sva područja, od probave do mozga. Stoga je ovo jako važan tekst. Gluten (ljepilo – glue) je mješavina pohranjenih biljnih bjelančevina prolamina i glutelina. U pšenici, prolaminski dio bjelančevine je gliadin, a glutelinski dio je glutenin. U drugim se žitaricama... Read More

Ovaj tjedan poludjela sam za čilijem! Ne znam zašto, trudna nisam :-) Zbog te ludosti napravila sam ovaj jednostavan, ali jak i intenzivan kolač u kojem crna čokolada snažno ljubi čili! Tko voli čokoladne tartufe (chocolate truffles) ovaj tart će mu postati jedan od omiljenih kolača. Zavirite u meksičku čokoladnu radionicu!

Zanimljivo je to kako se u ovom malom gastro on-line svijetu s vremena na vrijeme pojave određeni kolači koji postanu totalni hit i o kojima se puno priča i piše a još više čita. Tako je prije nekog vremena bio strašno popularan lava kolač i teško da se moći naći gastro blog bez recepta za famoznu lavu. Ja se eto za lavu nikako nisam mogla odlučiti jer, šta da vam kažem, koliko god ona lijepo čokoladno i primamljivo izgledala, meni to izgleda kao sirov kolač (što i jeste iznutra) a to mi je…

Ne znam tko je pravi izvor ovog recepta,ali znam da se ovako bakalar sprema u Splitu od pamtivjeka. Ljudi su u Splitu i Dalmaciji bili siromašni i kuhali su vrlo jednostavna jela večinom. Bakalar je oduvijek bio skuplji pa su zato dodaci bili jeftiniji. Pošto je bakalar bio tradicija a nije se imalo puno novaca, bianco spremanje je bio kompromis da se za malo novaca napravi tradicionalan i ukusan ručak.