Pinterest • The world’s catalogue of ideas

ОПАЃАЊЕ НА КОСА КАЈ ЖЕНИ

Опаѓањето на косата најчесто се сметка дека е исклучиво машки проблем. Меѓутоа, тоа воопшто не е така. Впрочем, дури 40% од вкупната популација која има проблеми со опаѓање на косата се однесува на жени. Губењето на косата може да се одрази негативно врз емоционалното здравје и самодовербата.
15 Pins7 Followers

ОПАЃАЊЕ НА КОСАТА ПОРАДИ ЗРАЧЕЊЕ (РАДИЈАЦИЈА) Губењето на косата предизвикано од зрачење, како резултат на случајно изложување или лекување на ракот, често е обемно и неповратно. Разбирањето на самиот механизам, сепак, може да овозможи лицата полесно да се справат со тоа. Во некои случаи, постојат начини со кои може да се ублажи штетата. За да продолжите со читање кликнете на фотографијата...

1

ОПАЃАЊЕ НА КОСАТА ПОРАДИ ЗРАЧЕЊЕ (РАДИЈАЦИЈА)

101hair.mk

ОПАЃАЊЕТО НА КОСАТА И ТИРОИДНАТА ЖЛЕЗДА Дисбалансот на тироидните хормони го нарушува циклусот на раст на влакното! И покрај терапијата косата продолжува да опаѓа? За да продолжите со читање кликнете на фотографијата...

2

ОПАЃАЊЕТО НА КОСАТА И ТИРОИДНАТА ЖЛЕЗДА

101hair.mk

СЕЗОНСКО ОПАЃАЊЕ НА КОСАТА Дали некогаш сте имале чувство дека вашата коса е погуста во зима а поретка во текот на летото и есента, токму кога сте најголем дел од денот надвор и кога навистина сакате да изгледате добро? Она што го доживувате може да биде вистински феномен. За да продолжите со читање кликнете на фотографијата...

3

СЕЗОНСКО ОПАЃАЊЕ НА КОСАТА

101hair.mk

ОПАЃАЊЕ НА КОСАТА ПОРАДИ ДИЕТИ Секојдневно се објавуваат се повеќе истражувања кои укажуваат на влијанието на исхраната врз проблемот со опаѓање на косата. Новите сфаќања дека губењето на коса е мултифакторијално, укажуваат дека наследната компонента не е единствената причина која може да предизвика губење на косата. Бројни други фактори, меѓу кои и исхраната и рестриктивните диети можат да провоцираат почеток на опаѓањето на косата.За да продолжите со читање кликнете на фотографијата...

1

ОПАЃАЊЕ НА КОСАТА ПОРАДИ ДИЕТИ

101hair.mk

АЛОПЕЦИЈА АРЕАТА – ОПАЃАЊЕ НА КОСАТА ВО КРУГОВИ Станува збор за автоимуно заболување на косата. Блага форма со појава на полиња без коса. Почнува со појава на мали полиња со изгубена коса кои постепено се поврзуваат и формираат поголеми полиња. Кожата во полето е мазна, бледа и стаклесто отсјајува, без ниту едно влакно.За да продолжите со читање кликнете на фотографијата...

1

Pinned from

101hair.mk

ОПАЃАЊЕ НА КОСА ПОСЛЕ БРЕМЕНОСТ И КАЈ ДОИЛКИ Бременоста има прекрасен ефект на косата кај жените. Во 4-от месец од бременоста косата вообичаено изгледа најдобро. Но, после породувањето, кај отприлика 40% од жените се јавува интензивно опаѓање на косата како резултат на нормализирање на нивото на хормоните. За да продолжите со читање кликнете на фотографијата...

1

ОПАЃАЊЕ НА КОСА ПОСЛЕ БРЕМЕНОСТ И КАЈ ДОИЛКИ

101hair.mk

ОПАЃАЊЕ НА КОСАТА КАЈ ЖЕНИ И ПОЛИЦИСТИЧЕН ОВАРИЈАЛЕН СИНДРОМ Една од причините за опаѓање на косата кај жени е полицистичен оваријален синдром. ПЦОС како што е познато,е дисфункција на хормоните,која се случува кога женското тело произведува премногу машки хормони или андрогени.За да продолжите со читање кликнете на фотографијата...

1

ОПАЃАЊЕ НА КОСАТА КАЈ ЖЕНИ И ПОЛИЦИСТИЧЕН ОВАРИЈАЛЕН СИНДРОМ

101hair.mk

ДИФУЗНО ОПАЃАЊЕ НА КОСА ВО ТЕЛОГЕНА ФАЗА – ТЕЛОГЕН ЕФЛУВИУМ Телогениот ефлувиум е акутен, кога опаѓањето на косата е брзо, интензивно и се јавува неочекувано, обично предизвикано од стрес на телото или висока температура. Може да биде задоцнет кога се јавува неколку месеци после сериозен физички или емоционален стрес.За да продолжите со читање кликнете на фотографијата...

1

ДИФУЗНО ОПАЃАЊЕ НА КОСА ВО ТЕЛОГЕНА ФАЗА – ТЕЛОГЕН ЕФЛУВИУМ

101hair.mk

СТРЕСОТ И КОСАТА: ФИЗИОЛОШКАТА И ЕМОЦИОНАЛНАТА ПОВРЗАНОСТ Опаѓањето зависи од тоа за кој тип на стрес зборуваме. Краткотраен стрес, секојдневен стрес или неколку стресни денови нема да делуваат на Вашето тело на начин да предизвика губење на косата таа недела. Потребно е повеќе од тоа. Нешто што ќе направи да не спиете добро, да изгубите апетит или да ги покачи нивоата на хормони на стрес.За да продолжите со читање кликнете на фотографијата...

1

СТРЕСОТ И КОСАТА: ФИЗИОЛОШКАТА И ЕМОЦИОНАЛНАТА ПОВРЗАНОСТ

101hair.mk

ЛЕКОВИТЕ И ОПАЃАЊЕТО НА КОСАТА Медикаментите се наменети за лекување на различни здравствени состојби, но понекогаш може да имаат несакани ефекти. Одредени лекови може да придонесат кон поголема влакнетост, промена на бојата и квалитетот на косата, и дури опаѓање на косата. За да продолжите со читање кликнете на фотографијата...

1

ЛЕКОВИТЕ И ОПАЃАЊЕТО НА КОСАТА

101hair.mk