ОПАЃАЊЕ НА КОСА КАЈ ЖЕНИ

Опаѓањето на косата најчесто се сметка дека е исклучиво машки проблем. Меѓутоа, тоа воопшто не е така. Впрочем, дури 40% од вкупната популација која има проблеми со опаѓање на косата се однесува на жени. Губењето на косата може да се одрази негативно врз емоционалното здравје и самодовербата.
15 Pins7 Followers

ОПАЃАЊЕ НА КОСАТА КАЈ ЖЕНИ И ПОЛИЦИСТИЧЕН ОВАРИЈАЛЕН СИНДРОМ Една од причините за опаѓање на косата кај жени е полицистичен оваријален синдром. ПЦОС како што е познато,е дисфункција на хормоните,која се случува кога женското тело произведува премногу машки хормони или андрогени.За да продолжите со читање кликнете на фотографијата...

heart 1

ОПАЃАЊЕ НА КОСАТА ПОРАДИ ДИЕТИ Секојдневно се објавуваат се повеќе истражувања кои укажуваат на влијанието на исхраната врз проблемот со опаѓање на косата. Новите сфаќања дека губењето на коса е мултифакторијално, укажуваат дека наследната компонента не е единствената причина која може да предизвика губење на косата. Бројни други фактори, меѓу кои и исхраната и рестриктивните диети можат да провоцираат почеток на опаѓањето на косата.За да продолжите со читање кликнете на фотографијата...

heart 1

ПРИЧИНИ ЗА ГУБЕЊЕ НА КОСАТА Прекумерното или зголемено опаѓање на косата, познат под називот алопеција, може да се јави во неколку облици и може да биде резултат на хормонски дисбаланс, болест или некоја друга состојба предизвикана од стресен настан, бременост, различни лекарства и сл. Кликнете на фотографијата и прочитајте повеќе за причините кои можат да доведат до опаѓање на косата кај жените..

heart 2

НАСЛЕДНО ГУБЕЊЕ НА КОСА Женскиот тип на опаѓање на коса се смета за еквивалент на машкиот тип на опаѓање и често се нарекува женска андрогена алопеција. Поради кои причини доаѓа до анследно губење на косата? Кои се знаците и симптомите кај овој облик на опаѓање на ксоа? Кликнете на линкот и прочитајте повеќе... http://101hair.mk/blog/?p=216

heart 2

ОПАЃАЊЕ НА КОСАТА ПОРАДИ АНЕМИЈА Се чувствувате уморни, истрошени, под притисок и згора на се косата интензивно Ви опаѓа? Не избрзувајте со заклучок дека губењето на косата е последица само на стрес или е само генетски затоа што може да биде и повеќе од тоа! За да продолжите со читање кликнете на фотографијата...

heart 1

ОПАЃАЊЕТО НА КОСАТА КАЈ ЖЕНИ МОЖЕ ДА Е ПРЕДИЗВИКАНО ОД ОРАЛНИ КОНТРАЦЕПТИВИ После оддобрувањето од страна на Американската агенција за контрола на храна и лекови во 1960, оралната контрацепција стана една од најпознатите форми на контрола на бременоста. На милиони жени им се препишуваат таблети за контрацепција, но многу мал број од нив се свесни дека оралните контрацептиви се чест предизвикувач на опаѓање на косата. За да продолжите со читање кликнете на фотографијата...

heart 2

ЛЕКОВИТЕ И ОПАЃАЊЕТО НА КОСАТА Медикаментите се наменети за лекување на различни здравствени состојби, но понекогаш може да имаат несакани ефекти. Одредени лекови може да придонесат кон поголема влакнетост, промена на бојата и квалитетот на косата, и дури опаѓање на косата. За да продолжите со читање кликнете на фотографијата...

heart 1

СТРЕСОТ И КОСАТА: ФИЗИОЛОШКАТА И ЕМОЦИОНАЛНАТА ПОВРЗАНОСТ Опаѓањето зависи од тоа за кој тип на стрес зборуваме. Краткотраен стрес, секојдневен стрес или неколку стресни денови нема да делуваат на Вашето тело на начин да предизвика губење на косата таа недела. Потребно е повеќе од тоа. Нешто што ќе направи да не спиете добро, да изгубите апетит или да ги покачи нивоата на хормони на стрес.За да продолжите со читање кликнете на фотографијата...

heart 1

ОПАЃАЊЕ НА КОСАТА ПОРАДИ ЗРАЧЕЊЕ (РАДИЈАЦИЈА) Губењето на косата предизвикано од зрачење, како резултат на случајно изложување или лекување на ракот, често е обемно и неповратно. Разбирањето на самиот механизам, сепак, може да овозможи лицата полесно да се справат со тоа. Во некои случаи, постојат начини со кои може да се ублажи штетата. За да продолжите со читање кликнете на фотографијата...

heart 1

ОПАЃАЊЕ НА КОСА ПОСЛЕ БРЕМЕНОСТ И КАЈ ДОИЛКИ Бременоста има прекрасен ефект на косата кај жените. Во 4-от месец од бременоста косата вообичаено изгледа најдобро. Но, после породувањето, кај отприлика 40% од жените се јавува интензивно опаѓање на косата како резултат на нормализирање на нивото на хормоните. За да продолжите со читање кликнете на фотографијата...

heart 1
Pinterest • The world’s catalogue of ideas
Search